buitenland

Russen demonstreren in Moskou: handen af van Oekraïne

Door Shari Deira - 15 maart 2014

Duizenden betogers zijn zaterdag in Moskou de straat opgegaan om te demonstreren tegen de Russische betrokkenheid bij de crisis op de Oekraïense Krim. De actievoerders droegen spandoeken met teksten als: ‘Handen af van Oekraïne.’

Zondag is op de Krim het referendum over aansluiting bij Rusland. Verwacht wordt dat een meerderheid van de bewoners van het Schiereiland voor zal stemmen.

Demonstranten

Hoeveel mensen de straat op gingen is onduidelijk. Volgens de Russische politie ging het slechts om 3.000 betogers, maar organisatoren spreken van 50.000 demonstranten.

Onder de betogers waren ook bekende tegenstanders van president Vladimir Poetin, zoals leden van de punkband Pussy Riot en de vroegere premier Boris Nemtsov. Ook aanhangers van het Kremlin gingen de straat. Zij demonstreerden juist voor de aansluiting van de Krim bij Rusland.

Onafhankelijk

Het parlement van Oekraïne heeft zaterdag het parlement op de Krim, nu nog een autonoom deel van het land, ontbonden. Het parlement van de Krim heeft het Schiereiland eerder al onafhankelijk verklaard.

Intussen heeft Rusland in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegen een resolutie gestemd, die het referendum over de Krim ongeldig maakt. De andere dertien landen stemden voor de resolutie, China onthield zich van stemming.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.