buitenland

Russisch hogerhuis: dreiging oorlog Oekraïne ‘complete onzin’

Door Tom Reijner - 07 maart 2014

Rusland is zeker niet van plan Oekraïne binnen te vallen. De dreiging dat er een oorlog komt tussen Rusland en Oekraïne – twee ‘broedernaties’ – is dan ook ‘complete onzin’.

‘Het reflecteert absoluut niet onze intenties, onze gevoelens van empathie en de pijn die wij voelen voor het Oekraïense volk,’ zegt Valentina Matvijenko, voorzitter van het Russische hogerhuis dat onderdeel uitmaakt van de Russische Federatieraad, het parlement.

Het parlement van de Oekraïense deelrepubliek de Krim heeft het recht om een referendum te houden over aansluiting bij Rusland, zegt de voorzitter van het hogerhuis.

Matvijenko ontvangt vrijdag in de Russische hoofdstad Moskou een regeringsdelegatie uit de Krim. Daarbij sprak zij ondubbelzinnig haar steun uit voor het referendum.

Aansluiting

Het parlement van de Krim heeft donderdag ingestemd met aansluiting bij Rusland. De afscheiding betekent volgens bestuurders op de Krim dat de Russen de enige ‘legitieme’ militairen op het schiereiland zijn.

Oekraïense militairen op de Krim worden beschouwd als ‘bezetters’. Zij zullen worden gedwongen zich over te geven of het land te verlaten, liet vicepremier van de Krim-regio, Roestam Temigarliev, gisteren weten.

Hij voegde daaraan toe dat de Oekraïense strijdkrachten moeten kiezen: ‘hun wapens neerleggen, hun posten verlaten, het Russische staatsburgerschap aanvaarden en zich aansluiten bij het Russische leger.’

Voorspelbaar

Of het besluit over de aansluiting ook echt wordt voorgelegd aan de bevolking van de Krim, is nog maar de vraag. Het referendum staat vooralsnog gepland op 16 maart, maar is al een paar keer naar voren gehaald.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) neemt het referendum in elk geval bij voorbaat niet serieus. De uitslag van dat referendum zal voorspelbaar zijn, zegt de minister – op de Krim is een meerderheid van de bevolking van Russische afkomst.

Hij noemt het referendum ‘volkomen onwettig’ en voegt daaraan toe dat het eenzijdig wijzigen van grenzen ‘onaanvaardbaar is’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.