buitenland

Russische militairen nemen wapens in beslag op de Krim

Door Shari Deira - 02 maart 2014

Russische militairen hebben wapens in beslag genomen op een basis van de Oekraïense marine. Ze hebben de aanwezige Oekraïeners opgeroepen te kiezen voor de kant ‘van de wettige leiders van de regio’.

Dat meldt het Russische persbureau Interfax zondag. Eerder hebben Russische militairen op een trainingscentrum van de marine in Sebastopol wapens in beslag genomen.

De militairen zouden pistolen, geweren en kogelpatronen hebben meegenomen. De Krim is een basis van zowel de Russische als de kleine Oekraïense marine. De strijdkrachten van Oekraïne zijn volgens waarnemers zwak vertegenwoordigd op het schiereiland.

Bellen

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag anderhalf uur gebeld met de Amerikaanse president Barack Obama. Poetin heeft tegen Obama gezegd dat Rusland het recht voorbehoudt zijn belangen en die van Russischtaligen te beschermen, als het tot geweld komt in Oost-Oekraïne of op de Krim.

De Russische president benadrukt ook dat het ‘provocerende, criminele gedrag van ultranationalisten wordt aangemoedigd door de autoriteiten in Oekraïne en dat het leven van de Russen in Oekraïne wordt bedreigd’.

Bedreiging

Niet alleen Obama heeft met Poetin gebeld. Ook zijn Franse ambtgenoot François Hollande heeft contact opgenomen. Hij onderstreepte in het gesprek de reële bedreiging voor de Russen.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft tijdens een gesprek met Poetin gezegd dat hij ‘snel in gesprek’ moet gaan met de autoriteiten in Kiev. Hij hoopt dat er op korte termijn een eind kan worden gemaakt aan de crisis tussen Rusland en Oekraïne.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.