buitenland

‘Russische militairen schieten bij inval Oekraïense marinebasis’

Door Tom Reijner - 10 maart 2014

Russische legereenheden hebben maandag geschoten bij een post van de Oekraïense marine in Bachtsjisaraj, een kleine stad op het schiereiland de Krim De militairen kwamen naar de basis en namen mobiele telefoons en voertuigen van de Oekraïners in beslag.

Niemand raakte bij de inval gewond, meldde een betrokken Oekraïense marineofficier volgens het Russische persbureau Interfax. De chef van de basis zou hebben geprobeerd te onderhandelen om een einde te maken aan de actie.

Volgens medische bronnen op het schiereiland hadden Russische eenheden vandaag ook enige tijd het militair ziekenhuis in de hoofdstad Simferopol in handen.

Vreedzaam

Tot dusver verliep de Russische militaire aanwezigheid op de Krim vreedzaam: bij de overname van verschillende Oekraïense legerbases werd geen schot gelost.

Maar de Russen, die de nieuwe machthebbers in de Oekraïense hoofdstad Kiev niet erkennen, dreigen met militair ingrijpen als de positie van Russischtaligen in zowel het oosten van Oekraïne als op de Krim in gevaar komt.

Belangen

Bij een schietpartij in de oostelijk gelegen stad Charkov vielen zaterdag gewonden, toen ‘goed uitgeruste, gemaskerde mannen met wapens’ het vuur openden op ‘vreedzame demonstranten,’ liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken eerder vandaag weten.

De vermeende aanval had plaats op Russischtalige betogers die pleitten voor een referendum over aansluiting bij Rusland. Verder zouden in de stad Dnjepropetrovsk zeven Russische journalisten zijn opgepakt.

In een telefoongesprek met de Amerikaanse president Barack Obama benadrukte de Russische president Vladimir Poetin dat Rusland het recht heeft om de belangen van Rusland en Russischtaligen te beschermen, mocht er sprake zijn van geweld op de Krim en in Oost-Oekraïne. Het Russische parlement gaf Poetin al toestemming om militair in te grijpen als de president dat nodig vindt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.