buitenland

Rutte wil Rusland harder treffen met ‘verregaande sancties’

Door Tom Reijner - 20 maart 2014

Premier Mark Rutte (VVD) is van plan de druk op Rusland verder op te voeren na de Russische annexatie van de Krim deze week. Hij wil niet alleen de belangen in Rusland treffen maar ook de belangen op het schiereiland.

De Russen moeten de spanningen in de regio afbouwen, zegt de premier donderdagmiddag voor een overleg met zijn collega’s in de Europese Unie (EU). ‘We zullen vandaag verdere stappen gaan zetten. Dat zullen verregaande sancties zijn, gericht op mensen in Rusland, gericht op belangen in Rusland en gericht op belangen op de Krim.’

Zwarte lijst

Rutte liet zich niet uit over welke belangen hij precies wil treffen. In elk geval wordt de zwarte lijst met personen, die bij de annexatie van de Krim betrokken waren, verder uitgebreid.

Maandag maakte de EU bekend dat eenentwintig Russen en Oekraïners de EU niet meer in komen. De achtentwintig lidstaten zijn verbolgen over het feit dat de Russische president Vladimir Poetin niet inbindt en dat hij geen gesprekken aanknoopt met de tijdelijke machthebbers in Kiev.

De EU zal ook zwaardere economische sancties achter de hand houden, verwacht de premier. ‘Maar ik kan u verzekeren,’ zei hij tegen de verzamelde pers, ‘dat als de situatie verslechtert of als de crisis zich uitbreidt tot andere delen van Oekraïne, wij klaarstaan.’

Vertrouwelingen

De internationale crisis rond de Krim is voorlopig nog niet opgelost. De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag zijn eerder opgelegde sancties tegen Rusland uitgebreid. Die krijgen een almaar ‘persoonlijker’ karakter.

Meer Russische functionarissen zullen op een zwarte lijst komen te staan. Daaronder zijn vertrouwelingen van Poetin. De president zei  tijdens een persconferentie dat de maatregelen niet alleen gaan gelden voor hooggeplaatsten, maar ook voor in elk geval een bank. Ook komen er in de nabije toekomst wellicht sancties die bredere economische sectoren zullen raken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.