buitenland

Saudi-Arabië: Moslimbroederschap is terreurorganisatie

Door Anna Vossers - 07 maart 2014

Saudi-Arabië heeft de Moslimbroederschap bestempeld als terroristische organisatie. De maatregel volgt nadat het land aankondigde dat wie meevecht in buitenlandse oorlogen, een gevangenisstraf van drie tot twintig jaar riskeert.

Ook Al-Nusra en Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL), twee islamitische groeperingen die meevechten in de Syrische burgeroorlog, zijn door Saudi-Arabië op de lijst van verboden, terroristische organisaties geplaatst, net als de Libanese Hezbollah-beweging. Wie lid is van één van deze organisaties, riskeert een net zo lange gevangenisstraf als een jihadstrijder.

Moslimbroederschap versus Saudische dynastie

De Moslimbroederschap, een oude soennitische sociale en politieke beweging uit Egypte, zou proberen in Saudi-Arabië voet aan de grond te krijgen. De Moslimbroeders, die vinden dat Kerk en Staat niet gescheiden kunnen zijn, zijn tegenstander van de in hun ogen pro-westerse monarchie. De Saudische koning Abdullah is volgens de Moslimbroederschap niet de rechtmatige machthebber.

Nadat de Egyptische oud-president Mohammed Morsi, een Moslimbroeder, afgelopen zomer werd afgezet door het leger, steunde Abdullah deze machtswisseling in een zeldzaam expliciete toespraak. Hij zag het einde van de heerschappij van de Moslimbroeders als een belangrijkste stap in de strijd tegen terrorisme.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.