buitenland

‘Scherpschutters werden gestuurd door lid nieuwe regering’

Door Anna Vossers - 05 maart 2014

Er wordt gedacht dat iemand uit de nieuwe coalitie van Oekraïne scherpschutters heeft ingezet op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Dat blijkt uit een uitgelekt telefoongesprek tussen de buitenlandcoördinator van de Europese Unie (EU) en de minister van Buitenlandse Zaken van Estland.

De echtheid van het gesprek is bevestigd door het Estlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoe het gesprek heeft kunnen uitlekken, wordt nog onderzocht.

Waarnemingen

Urmas Paet, de Estlandse minister van Buitenlandse Zaken, was eind februari in Kiev. Na zijn bezoek belde hij met Catherine Ashton, de buitenlandchef van de EU.

De twee bespreken de waarnemingen van Paet in Oekraïne. Na ongeveer acht minuten begint Paet over de scherpschutters die tientallen mensen doodden in het centrum van Kiev.

Olga

‘Er wordt meer en meer gedacht dat niet Janoekovtisj, maar iemand van de nieuwe coalitie achter de scherpschutters zat’, zegt Paet, die het ‘uitermate storend’ noemt dat de overgangsregering geen onderzoek zou willen doen naar de zaak.

Paet zegt dat hij de informatie heeft van een dokter, ‘Olga’. Ashton gebruikt als zij over haar spreekt ook alleen de voornaam, waardoor het erop lijkt dat zij weet op wie de minister doelt.

Volgens de Russische nieuwswebsite rt.com, die door het Kremlin wordt betaald, gaat het om Olga Bogomolets, die rondom Maidan gewonden behandelde. Zij zou een positie als vicepremier in het overgangsregime hebben afgewezen.

Het gesprek is via onderstaande YouTube-video te beluisteren. Pas op, de erbij geplaatste beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.