buitenland

Schoonzoon Bin Laden schuldig aan terroristische activiteiten

Door Tom Reijner - 26 maart 2014

Een van de schoonzoons van Osama bin Laden, Sulaiman Abu Ghaith (48), is schuldig bevonden aan het plegen van terroristische activiteiten. De terrorist zweerde als woordvoerder van terreurbeweging Al-Qa’ida samen om Amerikanen te vermoorden en terroristen te ondersteunen.

Dat oordeelt de jury in een rechtbank in New York woensdag. In september spreekt de rechter uit welke straf de terrorist uit Koeweit krijgt. Hij kan worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Onderdrukkers

Abu Ghaith is het hooggeplaatste Al-Qa’ida-lid dat sinds de aanslagen op 11 september 2001 op Amerikaans grondgebied voor de rechter staat.

In een filmpje bedreigt de man Amerika ‘met een storm van vliegtuigen waaraan geen einde komt’, maar hijzelf zegt dat dit dreigement niet zo veel om het lijf heeft: zijn rol was naar eigen zeggen ‘puur religieus‘.  Het enige doel dat hij voor ogen had, was om de moslims in opstand te laten komen tegen hun ‘onderdrukkers’.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie zei eerder over een foto van Abu Ghaith te beschikken, die zou zijn gemaakt een dag na de bloedige aanslagen in Amerika, waarop hij zittend naast Bin Laden en andere leiders van Al-Qa’ida te zien is.

Bomschoenen

De terrorist werd vorig jaar opgepakt in Jordanië en vervolgens overgebracht naar de Verenigde Staten. Tijdens het proces, dat in totaal drie weken duurde, kwam opmerkelijk nieuws naar buiten.

Een getuige, de Britse terrorist Saajid Badat, droeg in december 2001 bomschoenen op vluchten tussen Nederland en Pakistan en op een vlucht van Nederland naar Groot-Brittannië.

Badat, die nu zegt zijn terroristische activiteiten te hebben afgezworen, getuigde vanuit Londen via een videoverbinding in de rechtszaak tegen Bin Ladens schoonzoon Ghaith. De ongebruikte bomschoenen zou hij ‘veilig’ thuis hebben opgeborgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.