buitenland

Spectaculaire ontdekking bewijst oerknaltheorie

Door Servaas van der Laan - 17 maart 2014

Amerikaanse onderzoekers hebben op de Zuidpool letterlijk een astronomische ontdekking gedaan over het ontstaan van het heelal. De onderzoekers zeggen zwaartekrachtgolven te hebben waargenomen die de oerknaltheorie bewijzen.

Dat schrijft de BBC maandag.

Uitbreiding

De onderzoekers zeggen met een telescoop signalen in de lucht opgevangen te hebben die moeten zijn ontstaan kort nadat het heelal met een enorme knal aan een razendsnelle uitbreiding begon.

‘Het opvangen van dit signaal is een van de belangrijkste doelen van de hedendaagse kosmologie’, zei onderzoeksleider John Kovac van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Einstein

Albert Einstein beredeneerde al dat dergelijke signalen ergens in het heelal moesten zijn ontstaan. Astronomen zoeken al jaren naar deze ‘echo van de oerknal’.

‘Dit is spectaculair,’ zegt Marc Kamionkowski, professor aan de Johns Hopkins Universit. ‘Ik heb het onderzoek gezien en de resultaten zijn overtuigend. Daarnaast zijn de betrokken wetenschappers de meest zorgvuldige en conservatieve mensen die ik ken,’ vertelt de professor aan de BBC. Zie hier onder hoe de signalen er ongeveer uitzien.

De zoektocht naar het signaal komt voort uit een heel specifieke verwachting, namelijk dat het uitdijen van het heelal onuitwisbare sporen moet hebben acherlaten in het oudste licht dat in het heelal te vinden is.

Met computermodellen was al vastgesteld welk patroon die sporen zouden moeten hebben. Uit de waarnemingen met de telescoop op de Zuidpool rolde precies dát patroon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.