buitenland

Syrië gaat opnieuw deadline chemische wapens niet halen

Door Shari Deira - 06 maart 2014

Syrië kan niet op tijd zijn productiefaciliteiten voor chemische wapens vernietigen. De deadline hiervoor verloopt volgende week, maar de afgesproken datum is niet meer haalbaar.

Bronnen bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag melden dat donderdag.

Serieus

Woensdag waarschuwde ambassadeur Samantha Power al dat Syrië niet zou voldoen aan zijn verplichtingen. De Syrische regering zou niet serieus willen onderhandelen en bemoeilijkt zo het werk van de OPCW.

Syrië heeft tot 15 maart de tijd om de twaalf productiefaciliteiten voor chemische wapens te vernietigen. Volgens een ingewijde is nog geen van de faciliteiten vernietigd.

De regering van Syrië heeft al verschillende deadlines gemist bij het opruimen van chemische wapens. Ook de verscheping van de voorraden gifgassen uit het land heeft vertraging opgelopen.

Schema

Rusland en de Verenigde Staten bereikten vorig jaar een akkoord over de vernietiging van chemische wapens van Syrië. Aanleiding hiervoor was een gifgasaanval in de Syrische hoofdstad Damascus, waarbij honderden doden vielen.

Maar de regering neemt de deadlines die zijn vastgesteld volgens ingewijden bij het OPCW ‘niet serieus’. ‘Ze houden zich niet aan het schema dat we van te voren hebben afgesproken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.