buitenland

‘Syrië ligt dwars bij vernietiging chemische wapenfabrieken’

Door Tomasz Blom - 06 maart 2014

De Syrische regering wil niet serieus onderhandelen over het ontmantelen van de faciliteiten waar chemische wapens worden geproduceerd. De houding van president Bashar al-Assad bemoeilijkt op die manier het werk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Dat zegt Samantha Powers, de Amerikaanse gezant voor de Verenigde Naties (VN).

Deadline

Volgens de diplomaat zou Syrië op deze manier weer een deadline overschrijden. De oorspronkelijke datum van 5 februari waarop alle chemische wapens uit het land hadden gemoeten, werd niet gehaald.

Syrië wijt de vertraging onder andere aan het geweld op de routes naar Latika, de haven van waaruit de chemicaliën naar het buitenland worden verscheept. Het regime diende daarom dinsdag een nieuw voorstel in, waarin eind april als deadline geldt.

Cruciaal

Het nieuws van de belemmering komt een dag nadat Sigrid Kaag, het Nederlandse hoofd van de VN-missie die toezicht houdt op de vernietiging van de Syrische wapens, zei dat Syrië de inspanning om de wapens te vernietigen, zou hebben verhoogd.

‘Bijna eenderde van de Syrische chemische wapens is nu vernietigd,’ meldde Kaag op Twitter. In de komende dagen zou dit oplopen tot ruim 40 procent.

Kaag gelooft dat maart een cruciale maand wordt. Volgens haar is de belangrijkste deadline van 30 juni waarop alle wapens daadwerkelijk vernietigd moeten zijn, nog haalbaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.