buitenland

Syriëgangers terug naar Nederland wegens onderling geweld

Door Tom Reijner - 13 maart 2014

Nederlandse jihadisten ontvluchten Syrië omdat moslimextremisten onderling slaags zijn geraakt. Intussen zouden zo’n dertig Syriëgangers weer in Nederland rondlopen.

‘Dit aantal stijgt snel verder door de vijandelijkheden tegen buitenlandse strijders, waardoor verschillende Nederlandse jihadisten Noord-Syrië ontvluchten,’ zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), schrijft De Telegraaf donderdag. Volgens de instantie komt er een piek in het aantal ‘terugkeerders’.

Oorlogsgebied

Zondag keerden drie strijders terug. Het gaat om twee inwoners uit Den Haag en de achttienjarige Arnhemse jihadist Robbin van Dolderen.

Deze jongen verbleef bijna vier maanden in de Syrische stad Aleppo tussen jihadisten uit tientallen verschillende landen. Hij ontvluchtte het oorlogsgebied uit vrees voor de gewelddadigheden tussen moslimextremisten onderling.

Dreiging

De Nederlandse overheid probeert er nu alles aan te doen om de dreiging die de jihadisten in ons land vormen, in te dammen, liet het ministerie van Veiligheid en Justitie eind februari weten. Uit destijds gepubliceerde cijfers bleek dat ruim twintig jihadisten naar Nederland terugkwamen. Zo’n zeventig jihadisten zouden in Syrië verblijven.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft nog steeds substantieel, het op een na hoogste niveau. Volgens minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) is de dreiging die uitgaat van ‘Nederlanders die aansluiting zoeken en vinden bij aan Al-Qa’ida verwante strijdgroepen in Syrië en van personen die terugkeren, onverminderd groot’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.