buitenland

Terrorist droeg bomschoenen op Nederlandse vluchten

Door Tom Reijner - 12 maart 2014

De Britse terrorist Saajid Badat heeft in december 2001 schoenen met explosieven gedragen op vluchten tussen Nederland en Pakistan en een vlucht van Nederland naar Groot-Brittannië. Badat koos ervoor de explosieven niet tot ontploffing te brengen, omdat hij ze wilde gebruiken in een Amerikaans vliegtuig.

Dat verklaarde hij dinsdag tijdens een rechtszaak in New York tegen Sulaiman Abu Ghaith, schoonzoon van de gedode Al-Qa’idaleider Osama bin Laden, meldt Sky News. In het proces treedt hij op als getuige.

Moeder

Badat zou de schoenen na de Nederlandse vluchten ‘veilig’ thuis hebben opgeborgen, mocht hij ze in de toekomst nodig hebben. Ook zei hij een schoen te hebben verkocht aan mannen van Maleisische afkomst die daarmee een aanslag wilden plegen.

Maar na een verblijf van drie jaar in Afghanistan, besloot hij zijn plannen voor een terreuraanval in te trekken. De reden was zijn moeder die niet wilde dat haar zoon een terrorist was.

Badat werd in 2005 veroordeeld voor het plannen van aanslagen en werd na zes jaar celstraf vrijgelaten, omdat hij optrad als informant voor Britse en Amerikaanse autoriteiten.

Samenzwering

Badat, die nu zegt zijn terroristische activiteiten te hebben afgezworen, getuigde vanuit Londen via een videoverbinding in de rechtszaak tegen Bin Ladens schoonzoon Ghaith.

Hij is bang dat hij wordt opgepakt als hij zich in de Verenigde Staten laat zien. Ghaith staat terecht voor samenzwering om Amerikaanse burgers te doden en betrokkenheid bij het voorbereiden van aanslagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.