buitenland

Tientallen doden bij aanval maoïstische rebellen in India

Door Tomasz Blom - 11 maart 2014

Maoïstische strijders hebben in het midden van India dinsdag minstens twintig politiemensen gedood bij een hinderlaag. De rebellen overvielen een patrouille in een afgelegen bos in de deelstaat Chhattisgarh.

Dat meldt de BBC.

De politiemannen waren op weg naar het Sukma-district om daar een in aanbouw zijnde weg te gaan beveiligen, toen de rebellen het vuur openden. Naast de twintig doden vielen er 25 gewonden.

Het is nog onbekend of er slachtoffers aan de kant van de rebellen zijn gevallen.

Mao

De rebellen worden naar eigen zeggen geïnspireerd door de voormalige Chinese communistenleider Mao Zedong. Ze vechten voor de rechten van inheemse stammen en voor land en werk voor de armen.

Volgens de rebellen zijn deze groepen decennia lang vergeten door de ‘semi-koloniale en semi-feodale’ regeringen van India.

West-Bengalen

De opstand begon eind jaren zestig in de deelstaat West-Bengalen en is volgens de Indiase minister-president Manmohan Singh sindsdien uitgegroeid tot ‘de grootste interne veiligheidsuitdaging’ van India.

Er zijn inmiddels meer dan 6000 doden gevallen in het conflict.

Analisten zeggen dat de rebellen hun strijd zo lang vol houden omdat ze de steun hebben van de lokale bevolking.

Bezwijken

In januari 2011 liet rebellenleider Koteshwar Rao weten te verwachten dat India in 2025 zal bezwijken onder de communistische opstand.

De maoïsten zijn actief in meer dan een derde van de zeshonderd Indiase districten en hebben inmiddels grote gebieden in meerdere deelstaten onder controle. Naar verluid hebben ze 10.000 tot 20.000 strijders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.