buitenland

Timmermans: machtsovername Oekraïne was geen staatsgreep

Door Servaas van der Laan - 10 maart 2014

De machtsovername door oppositiepartijen in Oekraïne was geen ‘illegale staatsgreep’. President Viktor Janoekovitsj is immers zelf gevlucht.

Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandag bij Nieuwsuur.

Geen coup

‘Ik denk niet dat er sprake is van een illegale machtsovername of een coup, zoals de Russen ons willen doen denken, Janoekovitsj heeft zelf de keuze gemaakt om weg te vluchten,’ zei Timmermans over de ondemocratische machtswisseling in Oekraïne.

Volgens de minister is nu duidelijk geworden waarom Janoekovitsj is weggevlucht. ‘Achteraf is gebleken dat hij de helft van de rijkdom van het land in bezit had,’ zei Timmermans.

Geen vrienden gemaakt

De PvdA-minister liet zijn afkeuring duidelijk merken over het gedrag van de Russen. ‘Denkt Poetin nou werkelijk dat hij vrienden heeft gemaakt?,’ zei hij over de militaire dreiging op de Krim. ‘Hij is bezig met porselein te breken tussen twee volkeren die in het verleden nooit tegen elkaar hebben gestaan.’

Toch denkt de minister voorlopig niet om het militaire gedrag van Poetin met sancties af te straffen. ‘Sancties zijn het ultieme middel en zullen leiden tot escalatie. We willen juist de-escalatie. Diplomatie is de enige weg. Er is geen militaire oplossing.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.