buitenland

Timosjenko: met Kalasjnikov Poetin ‘door zijn kop schieten’

Door Tomasz Blom - 25 maart 2014

De voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko zegt in een afgeluisterd telefoongesprek dat zij de Russische president Vladimir Poetin door zijn hoofd wil schieten. Timosjenko voerde het gesprek met een lid van de pro-Russische Partij van de Regio’s.

Op Twitter zou Timosjenko de echtheid van het bericht hebben bevestigd.

Het gesprek had plaats op 18 maart, de dag waarop Poetin en de Krim-leiders het verdrag tekenden over de aansluiting van de Krim bij Rusland.

Kalasjnikov

In de opname is te horen hoe Timosjenko zegt bereid te zijn ‘zelf een Kalasjnikov te pakken en daarmee die smeerlap door zijn kop te schieten’, doelend op president Poetin.

Daarnaast wil ze ‘Rusland omvormen naar verschroeide aarde’. Het laatste deel van het gesprek, waarin ze zou oproepen kernwapens tegen de acht miljoen Russische minderheden te gebruiken, is volgens de oud-premier vervalst.

Presidentsverkiezingen

Timosjenko was van 2007 tot 2010 premier van Oekraïne. Nadat ze in 2010 de presidentsverkiezingen van Viktor Janoekovitsj verloor belandde Timosjenko wegens corruptie in de gevangenis. Na de val van Janoekovitsj in februari dit jaar kwam ze weer vrij.

Veel Oekraïners verwachten dat Timosjenko binnenkort bekendmaakt dat ze zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 25 mei.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.