buitenland

Toestand Krim ‘grootste crisis van Europa in deze eeuw’

Door Tom Reijner - 03 maart 2014

Het Russische militaire ingrijpen heeft gezorgd voor ‘een zeer gespannen en zeer gevaarlijke situatie’. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague laat weten ‘erg bezorgd’ te zijn over de mogelijkheid dat Rusland, na de Krim, kan oprukken naar het oosten van Oekraïne.

Hague zei op de Britse televisie dat dit ‘de grootste crisis in Europa van deze eeuw is’. Volgens de minister is het prima als de Russen marine- en legerpersoneel op de Krim hebben – dat is al decennialang zo – maar mogen zij die posten vervolgens niet verlaten.

Voorbereidingen

Maandagmiddag is er een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, waarin zij de situatie zullen bespreken. De zeven belangrijkste industrielanden – dat zijn Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Japan – hebben de voorbereidingen voor de G8-top in Sotsji tot nader order stopgezet.

De Russen gaan intussen door met hun troepenbewegingen. Volgens Oekraïense grenswachters zet Rusland pantservoertuigen klaar aan de Russische kant van het smalle zeekanaal tussen Rusland en het Oekraïense schiereiland de Krim. Er staan pantservoertuigen aan de andere kant van de Straat. We kunnen niet voorspellen of de Russen ze over laten varen,’ zei een woordvoerder van de Oekraïense grenswacht.

Door de Straat van Kertsj, zoals het zeekanaal heet, loopt de grens tussen Oekraïne en Rusland. Het zeekanaal is op het smalste punt 4,5 kilometer breed.

Polarisatie

China schaart zich achter Rusland. Het Aziatische land vindt dat het Westen het oplossen van de crisis in Oekraïne maar beter aan de Russen kan overlaten. ‘Het is begrijpelijk dat [de Russische president] Vladimir Poetin zegt hij dat het recht heeft de belangen van Rusland en de Russisch sprekende bevolking in Oekraïne te beschermen, is te lezen in een commentaar van staatspersbureau Xinhua.

Westerse landen sluiten Rusland uit van de onderhandelingstafel, terwijl ze zelf met hun ‘partijdige bemiddelingspogingen’ Oekraïne hebben gepolariseerd, schrijft de commentator.

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat Rusland en China het eens zijn over de situatie in Oekraïne. Dat deed hij na een gesprek met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.