buitenland

Turken halen Syrisch gevechtsvliegtuig neer

Door Tom Reijner - 23 maart 2014

De Turkse luchtafweer heeft zondag boven het grensgebied met Syrië een Syrisch gevechtsvliegtuig neergehaald. Het toestel is neergehaald omdat het door het Turkse luchtruim vloog.

Dat bevestigt de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

Strijd

Het vliegtuig is ten westen van het Syrische plaatsje Kasab neergekomen. Kasab ligt vlakbij de Turkse grens en de Middellandse Zee. Maar de Syriërs spreken tegen dat het gevechtsvliegtuig door het Turkse luchtruim vloog.

De Syrische televisie meldt dat volgens het leger het vliegtuig boven Syrisch grondgebied is neergehaald. Het toestel vormde volgens de Syriërs onderdeel van de strijd tegen rebellen in het noorden van het land.

Afweer

Turkije geldt als een felle tegenstander van het Syrische bewind van president Bashar al-Assad en steunt derhalve de rebellen. Lange tijd bestond de vrees dat het land mee zou worden gesleurd in de oorlog, maar dat is tot dusver niet gebeurd.

Uit voorzorg wordt NAVO-lidstaat Turkije verdedigd door afweergeschut van de verdragsorganisatie. Nederland is daarbij betrokken. Bij Adana, zo’n 100 kilometer van de grens met Syrië, zijn speciale Patriot-afweerraketten geplaatst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.