buitenland

Ultra-orthodoxe joden Israël voortaan ook het leger in

Door Shari Deira - 12 maart 2014

Ultra-orthodoxe joden in Israël moeten net als andere inwoners van Israël voortaan het leger in. De Knesset, het Israëlische parlement, heeft woensdag een wet aangenomen die de dienstplicht ook voor deze groep invoert.

De wet is aangenomen met 67 stemmen voor, en één tegen. De oppositie heeft de stemming geboycot, melden Israëlische media.

Conflict

De dienstplicht voor ultra-orthodoxe joden is een slepende kwestie in Israël. Nu is het zo dat deze groep niet het leger in hoeft, terwijl andere Israëliërs dat wel moeten. De ultra-orthodoxe joden zouden door in het leger te dienen in conflict komen met religieuze voorschriften en kunnen zich zo concentreren op de studie van de Thora.

De oppositie is boos, omdat de regering van premier Benjamin Netanyahu deze hervorming er koste wat kost door wil drukken. De regerende partijen zinspeelden voor de verkiezingen al op de dienstplicht voor ultra-orthodoxen.

Protest

Eerder deze maand gingen honderden ultra-orthodoxen, ook wel haredim genoemd, in Jeruzalem de straat op om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij droegen spandoeken met de leuzen: ‘De heilige Thora zal winnen’ en ‘Alstublieft, red mij van de handen van mijn broeders’.

Seculiere Israëliërs zijn tegen het onderscheid dat werd gemaakt tussen orthodoxe en niet-orthodoxe joden. Ultra-orthodoxen zijn al sinds de stichting van de staat Israël in 1948 gevrijwaard van de dienstplicht. Toen deze groep de uitzonderingspositie kreeg, ging het om enkele honderden Israëliërs. Inmiddels zijn dat er tienduizenden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.