buitenland

Verdwenen Boeing 777 blijft mysterie, zoektocht gaat door

Door Shari Deira - 10 maart 2014

Het is nog steeds onduidelijk wat er is gebeurd met de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines. Maleisische onderzoeksautoriteiten willen een kaping dan ook nog niet uitsluiten.

Malaysia Airlines spreekt van een ‘mysterie‘. Berichten over een stuk puin dat Vietnamese autoriteiten zouden hebben zien drijven, zijn nog niet bevestigd.

Object

Een Vietnamees marinevliegtuig zag eerder een object in zee hebben zien drijven, dat mogelijk afkomstig zou zijn van de vermiste Boeing 777. Het zou gaan om een deur van het vliegtuig.

Er waren vandaag ook berichten over een ‘geel object’ dat was gesignaleerd in de Zuid-Chinese zee. Vietnamese luchtvaartautoriteiten melden dat het geen reddingsboot is van het vermiste vliegtuig, maar een met mos begroeid onderdeel van een grote haspel.

Vietnam stuurde een reddingshelikopter naar het drijvende object.

Spoor

Het vliegtuig met 239 mensen aan boord verdween drie dagen geleden en sindsdien ontbreekt elk spoor. Maylasia Airlines heeft tegen familieleden van de bemanning en passagiers gezegd dat zij zich op het ergste moeten voorbereiden.

Intussen wordt er nog steeds hard gewerkt om het vliegtuig te vinden. ‘Elk uur, elke seconde zijn wij elk gebied aan het uitkammen,’ zegt Azharuddin Abdul Rahman, leider van het onderzoek.

Zoektocht

Veertig schepen en 34 vliegtuigen van negen verschillende landen zijn koortsachtig op zoek in wateren bij Vietnam en Maleisië. De zoektocht is lastig, omdat er op honderden vierkante kilometers moet worden gezocht.

Het toestel was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing toen het in de nacht van vrijdag op zaterdag van de radar verdween. Voordat het vliegtuig van van de radar verdween, heeft het mogelijk rechtsomkeert gemaakt.

Familieleden van passagiers en bemanningsleden moeten zich voorbereiden op het ergste (foto AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.