buitenland

Verdwenen Boeing 777 vloog mogelijk nog vier uur door

Door Shari Deira - 13 maart 2014

De vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines vloog nog ongeveer vier uur door nadat het toestel van de radar verdween. Het kan dus zijn dat vlucht MH370 ergens anders is neergestort dan in het gebied waar nu wordt gezocht.

Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal donderdag op basis van Amerikaanse onderzoekers en veiligheidsautoriteiten. De Boeing 777 zou in totaal vijf uur hebben gevlogen.

Vragen

Als het vliegtuig inderdaad nog uren heeft doorgevlogen nadat het contact werd verbroken, rijzen er nog meer vragen op over wat er is gebeurd met de Boeing. Als het vliegtuig is doorgevlogen, is het gebied waar het mogelijk is terechtgekomen veel groter.

Het zou kunnen zijn dat het vliegtuig is gekaapt en bewust naar een andere plek is bestuurd. Luchtvaartautoriteiten onderzoeken de mogelijkheid dat het vliegtuig ergens anders heen is gebracht ‘met als doel het op een later moment te gebruiken’, zeggen ingewijden tegen de krant.

Wrakstukken

Een Vietnamees vliegtuig heeft onderzoek gedaan naar de wrakstukken die te zien zouden zijn op Chinese satellietbeelden. De wrakstukken drijven op de plek waar de Boeing 777 zaterdag voor het laatst is gezien.

Vietnamezen zeiden al dat het betreffende gebied al eerder is onderzocht en toen is er niets gevonden. De nieuwe zoekactie van de Vietnamezen heeft ook niets opgeleverd.

De Boeing 777 verdween zaterdag tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Bejing. ‘All right, roger that. Goodnight,’ waren de laatste woorden van de piloot van vlucht MH370 tegen de luchtverkeersleider.

Op satellietbeelden van China zouden wrakstukken te zien zijn, maar de zoektocht leverde niets op:

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.