buitenland

‘Verdwenen Boeing 777 vloog opzettelijk naar Andaman-eilanden’

Door Shari Deira - 14 maart 2014

De vermiste Boeing 777 heeft mogelijk met opzet een andere koers gekregen. Het toestel is volgens Maleisische radargegevens richting de Indiase eilandengroep Andamanen gevlogen.

Bronnen rond het onderzoek zeggen tegen persbureau Reuters dat het vliegtuig daarbij vaste navigatiepunten aanhield. Dat kan erop wijzen dat het toestel werd bestuurd door iemand met vliegtraining of- ervaring.

Satellieten

Donderdag meldde het persbureau al dat de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines vijf of zes keer een signaal heeft verzonden dat is opgepikt door satellieten. Waar het vliegtuig op dat moment was, is niet duidelijk.

De ‘ping’-geluiden worden automatisch een keer per uur verzonden. Dat zou betekenen dat het vliegtuig nog een paar uur in de lucht is gebleven, nadat het van de radar verdween. Dat bericht werd gisteren door Maleisische autoriteiten ontkend.

Het vliegtuig met vluchtnummer MH370 was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing. De Andamanen liggen noordwestelijk van Kuala Lumpur.

Informatie

De Verenigde Staten houden er rekening mee dat het verdwenen vliegtuig ver naar het westen is gevlogen en breidt de zoekactie mogelijk uit naar de Indische Oceaan. Het Witte Huis meldde dat donderdagavond er ‘nieuwe informatie’ was die daar aanleiding voor geeft.

Het Amerikaanse marineschip USS Kid is op verzoek van Maleisische Autoriteiten op weg naar de Straat van Malakka, ten westen van Maleisië.

De Andamanen liggen noordwestelijk van Kuala Lumpur (kaart Google Maps):

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.