buitenland

Verkiezingen Thailand ongeldig verklaard

Door Anna Vossers - 21 maart 2014

De Thaise verkiezingen van februari zijn ongeldig verklaard door het Constitutioneel Hof. Die beslissing werd vrijdag genomen, omdat niet alle kiesdistricten op dezelfde dag hebben gestemd.

Het is nog niet duidelijk wanneer er nieuwe verkiezingen komen. Volgens het Hof kan zowel premier Yingluck Shinawatra als het parlement een nieuwe datum kiezen.

Nieuwe boycot

Protestleider Suthep Thaugsuban dreigt met nieuwe blokkades van stembureaus. ‘Droom niet eens van nieuwe verkiezingen. Als er een nieuwe datum wordt bepaald, dan zorgen wij ervoor dat in geen enkele provincie verkiezingen kunnen worden gehouden,’ zei hij donderdag al.

In Thailand zijn al vijf maanden lang protesten aan de gang tegen het regime van premier Shinawatra. Twee maanden gold de noodtoestand in Bangkok, die is woensdag opgeheven omdat er minder demonstraties zijn.

‘Tiranniek’

Tegenstanders beschuldigden de premier ervan dat zij zich zou zich laten leiden door haar broer, de voormalig premier Thaksin Shinawatra. Het leger hem in 2006 af, sindsdien leeft hij in ballingschap.

Zijn zus schreef verkiezingen uit om de oppositie zo enigszins tegemoet te komen, maar Thaugsuban riep op tot een boycot. Hij moedigt zijn aanhang aan om te blijven protesteren tot de regering, die volgens hem tiranniek is, opstapt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.