buitenland

Voorbereidingen G8-top Sotsji opgeschort wegens situatie Krim

Door Tom Reijner - 03 maart 2014

In navolging van Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gaan ook Duitsland, Italië en Japan voorlopig niet meer naar besprekingen die de top van de G8 moeten voorbereiden. Op deze manier protesteren zij tegen de Russische militaire acties op de Krim.

‘De leiders van de landen, de president van de Europese Raad en de president van de Europese Commissie veroordelen Rusland voor het schenden van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne,’ schrijft de G7 in een verklaring.

De veertigste topconferentie van het forum G8, de zeven belangrijkste industriestaten plus Rusland, is op 4 en 5 juni in het Zuid-Russische Sotsji.

Steun

De ministers van Financiën van de zeven industrielanden hebben Oekraïne ‘flinke’ financiële steun toegezegd. De hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is hiervoor noodzakelijk.

De voorwaarde voor de steun is wel dat de tijdelijke regering in Oekraïne hervormingen doorvoert om de economie, die er nu erg slecht voorstaat, een nieuwe impuls te geven.

Gespannen

Intussen is de situatie op de Krim en in Oekraïne nog altijd erg gespannen. Oekraïne heeft zondag alle reservisten voor militaire dienst opgeroepen.

Het Oekraïense leger is in de hoogste staat van paraatheid gebracht naar aanleiding van het Russische militaire ingrijpen op de Krim.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.