buitenland

Vrouwen onder rok fotograferen niet strafbaar in Massachusetts

Door Servaas van der Laan - 06 maart 2014

Het is in de Amerikaanse staat Massachusetts toegestaan om vrouwen onder de rok te fotograferen. Vrouwen die een rok dragen, zijn voor de wet niet ‘halfnaakt’ en in daarmee ‘fotografeerbaar’ in de openbare ruimte.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Rokken en jurken

Het Hooggerechtshof in Massachusetts kwam tot de opvallende conclusie dat de 32-jarige man die met zijn mobiele telefoon foto’s onder rokken en jurken van vrouwen in de metro maakte, niet strafbaar is.

Over de man waren al eerder klachten binnengekomen, maar werd in 2010 gesnapt toen hij stiekem een foto wilde maken van het ondergoed van een agent in burger.

Gedeeltelijk naakt

In eerste aanleg werd de man veroordeeld, maar het Hooggerechtshof riep die uitspraak terug. Voor de wet in Massachusetts is het verboden om stiekem foto’s te maken van personen die ‘naakt’ of ‘gedeeltelijk naakt’ zijn.

Maar het dragen van een rok maakt een vrouw volgens de raadsheren niet ‘gedeeltelijk naakt’. De vrouwen waren daarmee in de metro gewoon ‘fotografeerbaar’ en de verdachte kan daarom niets worden verweten.

Critici spreken schande van het opvallende arrest en eisen dat de wet wordt aangepast.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.