buitenland

Wrakstukken Boeing 777 kunnen inmiddels zijn gezonken

Door Anna Vossers - 21 maart 2014

De satellietbeelden van de mogelijke wrakstukken van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines zijn van vijf dagen geleden. Daarom vreest de Australische vicepremier Warren Truss dat de objecten inmiddels zijn gezonken. Het eerste vliegtuig dat vrijdag is teruggekeerd van de zoektocht, heeft niets gevonden.

‘Iets dat zo lang geleden dreef, kan nu al op de bodem van de zee liggen,’ zegt Truss van Australië.

Japan en China

Australische, Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse vliegtuigen en schepen zoeken op ongeveer 2.500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth, waar een satelliet twee objecten van 5 en 24 meter heeft gefotografeerd. Vanaf het weekend helpen ook Chinese en Japanse vliegtuigen met zoeken.

Het is nog steeds niet duidelijk of de twee objecten in de Indische Oceaan die op die beelden te zien zijn, afkomstig zijn van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. ‘Ik krijg de hele ochtend rapporten. Er is nog geen bevestiging,’ zei de Maleisische minister van Defensie Hishammuddin Hussein vrijdag.

Container

De zoektocht door vliegtuigen naar mogelijke wrakstukken van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines in het zuiden van de Indische Oceaan is vrijdag hervat. De vliegtuigen kunnen twee tot drie uur op de locatie zoeken vanwege de afstand tot het Australische vasteland. Het eerste toestel is vrijdag teruggekeerd zonder iets te vinden.

Het gebied waar wordt gezocht ‘is zo ongeveer de moeilijkst te bereiken plek op aarde, maar als daar iets is, zullen we het vinden,’ zei Tony Abbott, de premier van Australië, vrijdag. Hij houdt nog steeds een slag om de arm: wat de satelliet fotografeerde, zou ook een van een boot gevallen container kunnen zijn.

 

 

Noors vrachtschip

De zoektocht werd donderdag gehinderd door slecht weer. Het Noorse vrachtschip St Petersburg, het enige schip in de omgeving, zocht de hele nacht door. De Chinese ijsbreker Xue Long, die eerder gestrande poolreizigers redde van Antarctica, is ook onderweg.

Het vliegtuig is vermist sinds de nacht van vrijdag op zaterdag, twee weken geleden. Vlucht MH370 was met 239 inzittenden op weg van Maleisië naar China toen het kort na opstijgen plotseling zonder noodsignaal van de radar verdween.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.