buitenland

Zoektocht Boeing 777 opnieuw stilgelegd vanwege slecht weer

Door Servaas van der Laan - 27 maart 2014

De zoektocht naar de Boeing 777 van Malaysia Airlines is opnieuw stilgelegd. Door slecht weer kunnen de opsporingsdiensten op het zuidelijke deel van de Indische Oceaan hun werk niet doen.

Door het slechte weer krijgen piloten in patrouillevliegtuigen te maken met heftige turbulentie. Ook kunnen ze nauwelijks iets zien. Schepen worden gehinderd door de heftige zee.

Tegenslag

Het slechte weer is een nieuwe tegenslag voor de familieleden en vrienden van de 239 personen die aan boord van de vermiste vlucht MH370 zaten. Dinsdag werd de zoektocht ook al gestaakt door slecht weer.

Het ministerie van Transport in Maleisië liet woensdag weten dat er 122 objecten op satellietbeelden zijn te zien in het gebied. De reddingsdiensten gaan ervan uit dat dit resten zijn van de verongelukte Boeing.

Zwarte doos

Het is belangrijk dat snel een van de twee zwarte dozen van het toestel wordt gevonden, omdat daarmee kan worden onderzocht wat er met het vliegtuig is gebeurd. Een ervan heeft de stemmen in de cockpit geregistreerd, de andere de gegevens over de route. De zwarte dozen zenden maximaal dertig dagen ultrasone signalen uit.

De kans dat de zwarte dozen nooit worden gevonden is aanzienlijk: de zuidelijke Indische Oceaan staat bekend als zeer ontoegankelijk. Speciale Amerikaanse luisterapparatuur, de ‘Towed Pinger Locator 25’, arriveert pas rond 5 april in het gebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.