buitenland

‘Zoektocht Boeing 777 uitgebreid naar Indische Oceaan’

Door Anna Vossers - 13 maart 2014

De zoektocht naar de vrijdagnacht verdwenen Boeing 777-200 van Malaysia Airlines wordt op basis van nieuwe informatie mogelijk uitgebreid naar de Indische Oceaan. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis laten weten.

De Verenigde Staten zoeken mee naar het vermiste vliegtuig. Aan boord waren één volwassen Amerikaanse man en twee peuters met een Amerikaans paspoort. Voor de levens van de 239 inzittenden wordt gevreesd, nog steeds houden de autoriteiten rekening met alle mogelijke scenario’s.

Internationaal overleg

‘Ik heb begrepen dat op basis van nieuwe informatie, die niet per se doorslaggevend is, het zoekgebied zou kunnen worden uitgebreid naar de Indische Oceaan,’ zegt woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis donderdag tegen persbureau Reuters.

Tien landen zoeken nu tussen Maleisië en Vietnam, in een gebied dat twee keer zo groot is als Nederland, naar de Boeing. ‘We zijn in overleg met de internationale partners over welke middelen moeten worden ingezet.’

De Verenigde Staten zouden in elk geval het marineschip USS Kidd naar de straat van Malakka ten westen van Maleisië sturen. Het schip komt daar op zijn vroegst vrijdagochtend (lokale tijd) aan.

Geen details

Over welke ‘nieuwe informatie’ het gaat, is niet duidelijk. Eerder donderdag ontkende Malaysia Airlines dat de motoren van de vermiste Boeing 777 nog informatie hebben doorgegeven.

De luchtvaartmaatschappij reageerde daarmee op een bericht van The Wall Street Journal dat het vliegtuig misschien nog vier uur heeft gevlogen nadat het van de radar verdween.

De verdwijning het toestel van Malaysia Airlines blijft een groot mysterie. Ondanks de enorme zoekactie met tientallen schepen en vliegtuigen, met hulp van satellietbeelden en crowdsourcing, is van vlucht MH370 nog geen spoor gevonden.

Volg Anna Vossers op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.