buitenland

Zoektocht Boeing verplaatst: toestel vloog sneller dan gedacht

Door Servaas van der Laan - 28 maart 2014

Een nieuwe analyse van de radargegevens heeft uitgewezen dat de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines sneller heeft gevlogen dan tot nu toe werd aangenomen. Het zoekgebied is daarom noordwaarts verplaatst.

Dat heeft de Australische Maritieme Veiligheid Autoriteit (AMSA) laten weten, meldt de BBC.

Meer brandstof

De reddingsdienst richt zich nu op een gebied in de Indische Oceaan dat 1.100 kilometer ten noord-oosten ligt dan het eerdere zoekgebied. Door de hogere snelheid moet de Boeing meer brandstof hebben gebruikt en is het mogelijk eerder in zee gestort.

Dankzij satellietbeelden weten de hulpdiensten waar ze ongeveer moeten zoeken. Maar tot op heden is nog geen enkel onderdeel van het vliegtuig geborgen.

Onstuimige zee

De Australische maritieme veiligheidsautoriteit leidt het onderzoek naar het vliegtuig. Woensdag zouden zij drie objecten in zee hebben zien drijven, maar het lukte niet om bij de voorwerpen te komen.

Donderdag werd de zoektocht stilgelegd vanwege de dichte mist en onstuimige zee. Het vliegtuig van Malaysia Airlines met 239 inzittenden verdween 8 maart boven zee tussen Maleisië en Thailand.

Het vliegtuig van Malaysia Airlines met 239 inzittenden verdween 8 maart boven zee tussen Maleisië en Thailand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.