buitenland

Zoektocht naar gecrashte Boeing 777 tijdelijk gestaakt

Door Anna Vossers - 25 maart 2014

De zoektocht naar de wrakstukken van de gecrashte Boeing 777 van Malaysia Airlines ligt dinsdag stil. Slecht weer maakt het zoeken te gevaarlijk.

Dat meldt de Australische marineveiligheidsautoriteit (AMSA). Het is inmiddels duidelijk dat het tweeënhalve week geleden verleden vliegtuig in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan is gestort. Geen van de inzittenden kan de ramp hebben overleefd.

Wrakstukken

Maandag hebben Chinese en Australische vliegtuigen mogelijke onderdelen van de Boeing 777 zien drijven in het zoekgebied. Australië wil de objecten zo snel mogelijk bergen en stuurde een marineschip, maar dat moest omkeren zonder de voorwerpen te hebben gezien, vanwege de harde wind en metershoge golven.

Op dit moment is het wolkendek zo dicht en hangt het zo laag boven het afgelegen deel van de oceaan, dat het ook voor bemanning van vliegtuigen niet veilig is er te zoeken. De zoekoperatie gaat waarschijnlijk woensdag verder, mits het weer dat toestaat, laat de AMSA weten. Zodra het weer beter is, keert ook het schip HMAS Success terug naar het zoekgebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.