buitenland

Zoektocht naar verdwenen Boeing 777 voortgezet op land

Door Tom Reijner - 11 maart 2014

In Maleisië is nog altijd geen spoor van het vermiste toestel van Malaysia Airlines. De zoektocht zet zich voort op land, waar de autoriteiten zoeken naar eventuele resten van de verdwenen Boeing 777.

De Maleisische autoriteiten houden er rekening mee dat de gezagvoerder tijdens de vlucht op weg naar de Chinese hoofdstad Beijing besloot terug te keren naar de luchthaven in Maleisië.

Mogelijk is het vliegtuig neergestort boven land. CNN meldt wel dat piloten van Cathay Pacific in de afgelopen uren een wrakstuk hebben zien drijven in zee. Tot nu bleken alle ‘gevonden’ wrakstukken en oliesporen niet te zijn verbonden aan de verdwenen Boeing.

Radar

Het vliegtuig met 239 passagiers verdween zaterdag van de radar. Sindsdien ontbreekt elk spoor. Maleisië krijgt bij de zoektocht hulp van veel landen in de regio, waaronder Australië, China, Thailand en Vietnam.

China, waar het merendeel van de vermiste passagiers vandaan komt, riep Maleisië maandag op de zoektocht te intensiveren. De Chinezen hebben besloten tien satellieten in te zetten bij de zoektocht naar het verdwenen Maleisische vliegtuig. De satellieten worden gebruikt voor het zoeken naar het toestel, maar ook voor het registeren van de weersomstandigheden en de communicatie tijdens de zoekoperaties.

Mobieltjes

Gisteren berichtten Chinese media dat mobieltjes van passagiers in de vermiste vlucht MH370 nog gewoon lijken te werken. Verontruste familieleden die hun geliefden proberen te bereiken, horen de telefoon overgaan.

Na enkele keren overgaan, wordt de verbinding verbroken, alsof iemand ze wegdrukt. Familieleden lieten live op televisie horen dat de telefoons nog overgaan.

Ze hebben de telefoonnummers doorgeven aan Malaysia Airlines en de Chinese politie. De commercieel directeur van Malaysia Airlines heeft verklaard dat ook zijn luchtvaartmaatschappij verbinding kreeg toen de nummers werden gedraaid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.