buitenland

25 jaar cel voor mislukte aanslag op president Obama

Door Tom Reijner - 01 april 2014

Een man uit de Amerikaanse staat Idaho is maandag veroordeeld tot vijfentwintig jaar gevangenisstraf. Hij had in 2011 geprobeerd de Amerikaanse president Barack Obama te doden.

In de rechtbank bekende de Oscar Ortega-Hernandez schuld aan onder meer terrorisme en wapenbezit, meldt CNN dinsdag.

Gevaarlijk

De 23-jarige Ortega-Hernandez schoot in november 2011 vanuit zijn auto op het Witte Huis in Washington DC. De president en zijn familie waren niet aanwezig in het Witte Huis toen de man zijn vuurwapen richtte op de ambtswoning van Obama. De kogels misten de dienstdoende bewakers op een haar. Niemand raakte gewond bij de aanslag.

Uit rechtbankdocumenten blijkt dat de man gevaarlijk was en dat hij de aanslag maanden van tevoren had gepland. Volgens de openbaar aanklager was het motief van de man haat jegens de president. Hij wilde een revolutie ontketenen tegen de regering. Ortega-Hernandez zou vooral boos zijn geweest over de Amerikaanse bemoeienis met landen als Afghanistan en Irak. Hij beschuldigde de Amerikaanse regering van ‘pesten’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.