buitenland

Aanklager confronteert Pistorius met foto’s dode Steenkamp

Door Tomasz Blom - 09 april 2014

De atleet Oscar Pistorius is woensdag in de rechtbank van Pretoria onderworpen aan een stevig kruisverhoor. Openbaar aanklager Gerrie Nel wilde de Zuid-Afrikaan, die terecht staat voor het vermoorden van zijn vriendin Reeva Steenkamp, onder meer laten kijken naar een foto met de dodelijke schotwonden.

Nel zwoer in de rechtbank de waarheid over de dood van Steenkamp naar boven te halen, waarna een heftig verhoor volgde.

Watermeloen

De aanklager verweet de 27-jarige Pistorius geen verantwoording te nemen voor het doden van zijn vriendin en sprak de atleet aan op zijn geloofwaardigheid. Hij riep de atleet op als ‘sportidool en als christen’ de waarheid te spreken.

Daarnaast dwong Nel de Zuid-Afrikaanse atleet om hardop uit te spreken dat hij Reeva heeft vermoord. Aangeslagen gaf Pistorius toe Reeva te hebben neergeschoten, maar bleef benadrukken dat het om een vergissing ging.

Nel toonde in de rechtszaal een video waarin Pistorius het kapotschieten van een watermeloen enthousiast vergelijkt met schieten op een zombie. De sportman zei dat hij het schokkend vindt zichzelf zoiets te horen zeggen.

Foto

De Zuid-Afrikaanse aanklager probeerde Pistorius vervolgens naar een afbeelding van de schotwond aan het hoofd van Steenkamp te laten kijken. De atleet weigerde de foto te aanschouwen.  ‘Ik hoef niet naar deze foto te kijken, ik was erbij’ reageerde Pistorius, waarna hij in huilen uitbarstte.

De rechter schorste daarop de zitting. Dinsdag brak Pistorius ook in tranen uit, toen hij het moment  beschreef waarop hij besefte dat hij zijn vriendin had gedood. De atleet blijft volhouden dat hij Reeva verward heeft met een inbreker en haar per ongeluk neerschoot.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.