buitenland

Algerijnse militairen komen om bij hinderlaag terroristen

Door Tom Reijner - 20 april 2014

In het oosten van Algerije zijn in de nacht van zaterdag op zondag soldaten in een hinderlaag van terroristen gelopen. Tijdens een vuurgevecht kwamen veertien militairen om het leven.

Elf slachtoffers vonden meteen de dood, de andere drie overleden later in het ziekenhuis, melden Franstalige media zondag.

Het konvooi was gisteravond op zo’n 80 kilometer van de hoofdstad Algiers onderweg in een onherbergzaam gebied toen het van twee kanten van de weg met machinegeweren onder vuur werd genomen door terroristen.

Kazernes

De militairen gingen terug naar hun kazernes nadat ze afgelopen week stembureaus in het gebied hadden beschermd voor de presidentsverkiezingen.

Die werden voor de vierde keer gewonnen door de 77-jarige Abdelaziz Bouteflika (77). Hij kan bij de bevolking op krediet rekenen, omdat hij na de burgeroorlog tussen moslimterroristen en de regering in de jaren negentig de rust liet grotendeels liet terugkeren.

Maar niet alle terroristen werden uitgeschakeld. Een aantal van hen is vooral in het zuiden van het Noord-Afrikaanse land actief en is verenigd onder de naam Al-Qai’da in de Maghreb, een beweging die tevens verantwoordelijk is voor een grote gijzelingsactie op het terrein van een BP-gasbedrijf in januari vorig jaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.