buitenland

Amerika houdt Iraanse diplomaat tegen met nieuwe wet

Door Shari Deira - 18 april 2014

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag een wet ondertekend waarmee hij voorkomt dat een Iraanse diplomaat van de Verenigde Naties (VN) het land in komt. De man was betrokken bij de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979.

In de wet staat dat diplomaten die in het verleden betrokken zijn geweest bij spionage of terroristische activiteiten tegen de Verenigde Staten, het land niet in komen.

Bezetting

De VN-diplomaat om wie het gaat is Hamid Aboutalebi, die samen met andere leden van een islamitische studentenvereniging 54 Amerikanen 444 dagen gegijzeld hield op de ambassade in Iran.

Aboutalebi zegt dat zijn aandeel bij de bezetting van de ambassade was beperkt tot vertaling en onderhandelingen. Iran zegt dat Amerika het recht van een soevereine staat schendt om een VN-afgevaardigde van de VN te sturen.

De Verenigde Staten vinden op hun beurt de keus voor Aboutalebi onacceptabel en Obama weigert hem een visum te verlenen. Het komt nauwelijks voor dat Amerika een visum weigert aan topdiplomaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.