buitenland

Amerika vreest voor vredesoverleg na Palestijnse verzoening

Door Tom Reijner - 23 april 2014

De Verenigde Staten zijn teleurgesteld over het plan van de Palestijnse organisaties Fatah en Hamas om weer één Palestijnse regering te vormen. De toenadering van de twee organisaties kan de onderhandelingen met Israël ‘ernstig compliceren’.

‘De timing was zorgwekkend en we zijn zeker teleurgesteld in de aankondiging,’ zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over het akkoord tussen de twee rivaliserende groepen.

‘Het is lastig te zien hoe we van Israël kunnen verwachten dat het gaat onderhandelen met een regering die zijn bestaansrecht niet erkent.’ De Amerikaanse zorgen zijn intussen gedeeld met de Palestijnen.

Bestuur

De Palestijnse organisaties besloten woensdag weer tot een gezamenlijk bestuur te komen. Sinds 2007 is het bestuur over de Palestijnse gebieden verdeeld: Fatah regeert op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Hamas de scepter zwaait in de Gazastrook.

Eerdere akkoorden werden niet uitgevoerd omdat de twee partijen het niet eens konden worden over de details. Hamas en Fatah hebben ditmaal afgesproken dat er binnen vijf weken een verenigd kabinet moet komen. Binnen zes maanden zullen er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Vrede

De verzoeningspoging tussen Hamas en Fatah is door Israël niet goed ontvangen. De Israëlische regering heeft na de bekendmaking van het plan de geplande onderhandelingen met de Palestijnen afgebroken.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei eerder al dat de Palestijnse leider Mahmoud Abbas (Fatah) zal moeten kiezen; of vrede met Israël of verzoening met Hamas, de organisatie die door de Europese Unie en de Verenigde Staten wordt gezien als een terroristische groepering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.