buitenland

Amerikanen sturen nog eens 600 militairen naar Oost-Europa

Door Tom Reijner - 22 april 2014

De Verenigde Staten sturen zeshonderd extra militairen naar Polen en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen. De troepen worden naar Oost-Europa gezonden voor een grote militaire oefening.

De Amerikanen hebben daartoe besloten vanwege met de vermeende Russische bemoeienis in het oosten van Oekraïne, zegt een woordvoerder van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, dinsdag.

Ongerust

Door de crisis rond Oekraïne zijn de Oost-Europese NAVO-leden – de Baltische staten, Polen en Roemenië ongerust over mogelijke plannen van de Russen.

Zij vrezen dat hen eenzelfde lot staat te wachten als Georgië en Oekraïne eerder, namelijk een annexatie van een deel van het land om, zeker in het geval van Estland en Letland, de Russische minderheid te beschermen.

Die landen willen daarom extra steun van de NAVO-bondgenoten, die reeds is toegezegd. Het Pentagon benadrukt dat de laatste militaire steun overigens niet in NAVO-verband is afgesproken.

Waarschuwing

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden was vandaag in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een gesprek met de tijdelijke regering. Hij sprak daar waarschuwende woorden richting de Russen. Die moeten ophouden met ‘provoceren’ en onrust zaaien, omdat dit alleen maar tot een groter isolement zal leiden. De Amerikaanse vicepresident doelde daarmee op meer sancties.

Biden kwam in Kiev niet alleen met woorden, maar ook met geld over de brug. Hij beloofde 50 miljoen dollar, een bedrag dat bovenop de eerder aangeboden leningen van 1 miljard komt.

Oproep

Intussen is het, ondanks het in Genève gesloten akkoord, nog altijd onrustig in Oekraïne. De interim-president van het land, Oleksandr Toertsjinov, riep zijn veiligheidsdiensten dinsdag op een ‘antiterreuractie’ in het oosten van het land voor te bereiden.

Hij deed zijn oproep nadat in de buurt van de stad Slavjansk twee lichamen waren gevonden, die sporen van martelingen vertoonden. Een van de slachtoffers was Vladimir Rybak, een parlementslid en partijgenoot van de tijdelijke president, die een tijdje terug spoorloos verdween na een ontvoering. Toertsjinov verdenkt Rusland ervan steun te hebben verleend aan deze misdaad.

Het is overigens nog maar de vraag of de nieuwste antiterreuractie wel slaagt. De vorige Oekraïense militaire interventie zorgde er in elk geval niet voor dat pro-Russische separatisten de talrijke bezettingen van overheidsgebouwen in steden als Donetsk en Slavjansk beëindigden.

Volg Tom Reijner op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.