buitenland

‘Anti-terroristische operatie’ tegen separatisten Oost-Oekraïne

Door Shari Deira - 13 april 2014

Autoriteiten in Oekraïne zijn zondag begonnen met een ‘anti-terroristische operatie’ om separatisten te laten vertrekken uit de stad Slavjansk in het oosten van het land. Bewapende pro-Russische betogers hebben daar overheidsgebouwen bezet.

‘In Slavjansk is een anti-terroristische operatie begonnen. Die wordt geleid door het anti-terrorismebureau van de staatsveiligheidsdienst,’ meldt de Oekraïense minister Arsen Avakov (Binnenlandse Zaken) zondag via Facebook.

Vrouwen

Avakov zegt dat ‘troepen van alle machtsafdelingen uit het hele land’ naar Oost-Oekraïne zijn gebracht. De minister raadt inwoners van Slavjansk aan binnen te blijven, en uit de buurt te blijven van ramen.

Sinds zaterdag worden de gebouwen bezet door gewapende betogers. Zo’n honderd burgers, voornamelijk oudere vrouwen, staan voor het kantoor en roepen leuzen zoals ‘Referendum!’ om de betogers binnen te ondersteunen.

De pro-Russische betogers willen dat Oost-Oekraïne zich aansluit bij Rusland, net als schiereiland de Krim. Ook in andere steden in het oosten van Oekraïne zijn gebouwen bezet.

Burgeroorlog

Rusland waarschuwde Oekraïne deze week dat de inzet van geweld tegen de separatisten zou kunnen leiden tot een burgeroorlog.

Zaterdag zei de Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) dat Rusland zich zal terugtrekken uit het topoverleg in Genève als Oekraïne het dreigement van militair ingrijpen omzet in daden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.