buitenland

Antisemitische pamfletten oost-Oekraïne lijken propagandastunt

Door Servaas van der Laan - 17 april 2014

De pamfletten waarop Joden in Donetsk wordt gevraagd zich te laten registreren, lijken nep te zijn. Onbekenden zouden met propaganda de pro-Russische separatisten in het gebied in een zwart daglicht willen stellen.

Donderdag ontstond ophef rond flyers die deze week werden uitgedeeld bij een synagoge in het Oost-Oekraïense Donetsk.

Registratie

Op de pamfletten werd Joden gevraagd zich te laten registreren tegen de kosten van 50 dollar. De registratie zou verband houden met de steun van de Joodse gemeenschap aan Stepan Bandera, de leider van de nationalistische beweging die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog vocht voor een onafhankelijke Oekraïense staat.

De pamfletten werden uitgedeeld door gemaskerde mannen. De wijzende vinger ging al snel naar de pro-Russische separatisten waarbij antisemitische sentimenten niet ongewoon zijn.

Propaganda

Maar Denis Pushilin, de leider van de zelfbenoemde Republiek Donetsk wiens handtekening op de pamfletten prijkt, ontkent iets met de oproep te maken te hebben. Volgens de leider van de separatisten is er helemaal geen meldplicht voor joden.

Wie zitten dan wel achter de pamfletten? Het blijft gissen. Hoofdredacteur van het tijdschrift Russia in Global Affairs, Fyodr Lukyanov, zegt tegen New Republic,dat de pamfletten waarschijnlijk een product zijn van de Oekraïense propagandamachine.

Antisemitisme

Rusland en Oekraïne zouden een wedstrijdje doen in het elkaar beschuldigen van antisemitisme. Bekend is dat zowel aan Oekraïense als Russische kant neonazi’s en extreemrechtse groeperingen actief zijn. Met de pamfletten zouden de Oekraïners willen laten zien hoe erg het antisemitisme is onder de pro-Russische activisten.

Geen van deze vermoedens zijn vooralsnog bevestigd. Zeker is wel dat de Joodse gemeenschap, hoewel het alert moet zijn op antisemitische sentimenten uit beide kampen, rustig kan blijven ademhalen. De meldplicht lijkt een propagandistisch fabeltje te zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.