buitenland

Arrestatiebevel voor kapitein scheepsramp Zuid-Korea

Door Tomasz Blom - 18 april 2014

De openbare aanklager in het Zuid-Koreaanse Seoul heeft een arrestatiebevel uit gevaardigd tegen de kapitein van het schip dat voor de Zuid-Koreaanse kust zonk. Vrijdag werd ook duidelijk dat de conrector van de school die bij de ramp mogelijk honderden leerlingen verloor, zelfmoord heeft gepleegd.

De Zuid-Koreaanse justitie meldde vrijdag al eerder dat de kapitein van het de veerboot, Lee Joon-Suk, ten tijde van de ramp niet op de brug aanwezig was. Hij zou het roer hebben overgedragen aan zijn derde officier. Deze had slechts een jaar ervaring met het varen van een dergelijk schip.

Waar de kapitein, die de ramp overleefde, wel was op het moment van zinken, blijft onduidelijk. Het vermoeden bestaat dat Joon-Suk als een van de eersten de boot verliet.

Zelfmoord

Daarnaast maakte de politie bekend dat de conrector die met meer dan driehonderd leerlingen op het rampschip zat, zelfmoord heeft gepleegd. De man was woensdag met andere overlevenden naar een opvangcentrum gebracht, waar hij zich volgens de politie ophing aan een boom.

Het officiële dodental ligt op 28, maar de verwachting is dat dit aantal nog fors zal stijgen. Er worden nog altijd 268 personen vermist. De zware stroming rond het schip bemoeilijkt het reddingswerk. Tot nu toe hebben reddingswerkers 179 opvarenden gered.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.