buitenland

Ayaan Hirsi Ali krijgt toch geen eredoctoraat in Boston

Door Tom Reijner - 09 april 2014

De Brandeis University in de Amerikaanse stad Boston wil geen eredoctoraat verlenen aan publicist en oud-VVD-politicus Ayaan Hirsi Ali. De aanleiding is dat zij in het verleden geregeld stevige kritiek had op de islam.

In een verklaring van Brandeis is te lezen dat de universiteit niet wist van de uitspraken van Hirsi Ali. Hoewel zij ‘een boeiend publiek figuur en verdediger van vrouwenrechten’ is, waarvoor de instelling ‘respect’ heeft, zijn haar uitspraken in het verleden ‘in strijd met de essentiële waarden’ van Brandeis University.

Vrijheid

Ruim 85 van de ongeveer 350 leden van de faculteit ondertekenden een brief waarin werd verzocht om het voorgenomen eredoctoraat niet aan Ayaan Hirsi Ali uit te reiken.

Wel staat de de vrijheid van meningsuiting voor de onderwijsinstelling voorop. Dat betekent dat Hirsi Ali in de toekomst op de campus van harte welkom is om over ‘belangrijke zaken’ te discussiëren.

Bedreigingen

Hirsi Ali deed geregeld kritische uitspraken over de islam, die haar op verschillende doodsbedreigingen kwamen te staan. Ze wordt daarom streng beveiligd.

De publicist was van 2003 tot 2006 actief voor de VVD in de Tweede Kamer. In 2006 gaf zij haar zetel op en vertrok naar de Verenigde Staten. Op dit moment woont zij in Boston met haar man, historicus Niall Ferguson, en hun zoon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.