buitenland

Ayaan Hirsi Ali: weigering eredoctoraat Boston geen verrassing

Door Tom Reijner - 10 april 2014

Het voormalige VVD-Kamerlid en publicist Ayaan Hirsi Ali is niet verbaasd dat de Amerikaanse Brandeis University in Boston haar toch geen eredoctoraat wilde geven. De reden is volgens haar de mogelijkheid op gewelddadige reacties van moslims.

‘Ik was al verbaasd dat ze het me wilden aanbieden. Tenslotte is alles over mij te vinden op Google,’ zei Hirsi Ali woensdagavond (lokale tijd) tegen de Amerikaanse nieuwszender Fox News.

‘Als je in dit land joden beledigt, of christenen of mormonen, krijg je boze brieven. Maar het gevoel is: als je moslims beledigt, dan volgen er gewelddadige reacties. Mogelijk zit dat achter de beslissing van Brandeis,’ denkt Hirsi Ali.

Brief

Ruim 85 van de ongeveer 350 leden van de faculteit ondertekenden een brief waarin werd verzocht om het voorgenomen eredoctoraat niet uit te reiken aan de voormalige VVD-politicus.

Ook de islamitische beweging Council on American-Islamic Relations keerde zich tegen het voornemen. Daarop besloot de universiteit om Hirsi Ali geen eredoctoraat te verlenen.

Doodsbedreiging

Hirsi Ali deed in het verleden geregeld kritische uitspraken over de islam, die haar op verschillende doodsbedreigingen kwamen te staan. Zo noemde zij de islam onder meer ‘een destructieve, nihilistische doodscultus’ en profeet Mohammed ‘een perverse tiran’. Ze wordt daarom streng beveiligd.

De publicist was van 2003 tot 2006 actief voor de VVD in de Tweede Kamer. In 2006 gaf zij haar zetel op en vertrok naar de Verenigde Staten. Op dit moment woont zij in Boston met haar man, historicus Niall Ferguson, en hun zoon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.