buitenland

Betogers bezetten wapendepot in Oost-Oekraïne

Door Tomasz Blom - 07 april 2014

Pro-Russische actievoerders hebben wapens buitgemaakt tijdens de bestorming van een pand van de staatsveiligheidsdienst in de Oost-Oekraïense stad Loehansk. De politie heeft hierop de wegen naar de stad afgesloten.

Dat meldt de lokale politie maandag. De betogers eisen een referendum over de afscheiding van het oostelijk deel van Oekraïne.

Rookbommen

De bestorming was zondagavond. De actievoerders drongen het gebouw binnen, nadat ze veiligheidstroepen bekogelden met eieren, stenen en benzine- en rookbommen. De politie kan niet zeggen om hoeveel betogers het gaat.

Ook in de naburige steden Donetsk en Charkov was het gisteren onrustig en bezetten demonstranten overheidsgebouwen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov heeft de politie inmiddels de betogers in Charkov verdreven.

Annexatie

Loehansk ligt in het uiterste oosten van Oekraïne op zo’n 20 kilometer van de Russische grens. Ongeveer de helft van de vijfhonderdduizend inwoners beschouwt zichzelf als etnisch Russisch en de regionale economie is sterk gericht op Rusland.

Sinds de annexatie van de Krim door Moskou zijn de spanningen in de oostelijke regio van Oekraïne sterk opgelopen. De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov heeft zijn bezoek aan Litouwen geannuleerd om zich persoonlijk met de zaak bezig te houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.