buitenland

Betogers opgepakt in Oekraïne, Rusland eist einde aan geweld

Door Shari Deira - 08 april 2014

Zeventig pro-Russische Oekraïeners zijn gearresteerd bij een actie tegen ‘terroristen’ in de oostelijke stad Charkov. De demonstranten bezetten maandag een gebouw van de regionale regering.

Het centrum van de op een na grootste stad van Oekraïne is geblokkeerd en ook de metrostations zijn niet te gebruiken, laat minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken weten via Facebook.

Schade

De arrestanten worden onder meer verdacht van ‘illegale activiteiten in verband met separatisme, het organiseren van wanorde op grote schaal en het toebrengen van schade aan de menselijke gezondheid’.

In de Oekraïense stad Donetsk bezetten pro-Russische demonstranten een gebouw van veiligheidsdiensten. Het pand is ontruimd door speciale eenheden. Volgens de regering van Oekraïne was er sprake van een ‘antiterreuroperatie’.

Burgeroorlog

Rusland eist van Oekraïne dat het stopt met het inzetten van geweld tegen pro-Russische betogers. De regering in Moskou zegt dat het geweld kan leiden tot een ‘burgeroorlog’.

‘Wij roepen op tot een onmiddellijke stopzetting van militaire voorbereidingen die tot een uitbraak van een burgeroorlog kunnen leiden,’ laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rusland weten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.