buitenland

‘Bijna miljoen immigranten klaar voor oversteek naar Europa’

Door Servaas van der Laan - 29 april 2014

Op dit moment staan bijna een miljoen immigranten in Noord-Afrika te dringen om op de boot naar Europa te stappen. Het immigratiesysteem van bestemmingsland Italië dreigt te bezwijken onder de druk.

Met die noodkreet komt Giovanni Pinto, de directeur van de Italiaanse migratiedienst, dinsdag.

Systeem failliet

‘Er zijn nu 800.000 personen, als het er al niet meer zijn, die klaarstaan in Afrika om naar Europa te vertrekken,’ zei Pinto dinsdag tegen de commissie Defensie en Buitenlandse Zaken van de Italiaanse Senaat.

‘Het systeem dat migranten moet opvangen, staat op het punt van omvallen. We hebben simpelweg geen plekken meer om ze op te vangen en de lokale bevolking heeft het helemaal gehad met de continue aankomst van vreemdelingen’.

Mare Nostrum

Volgens de immigratiedienst zetten dit jaar alleen al meer dan 25.000 migranten uit Afrika voet op het Italiaanse schiereiland. In 2013 waren dat er 43.000 duizend. De meesten van hen, ongeveer 90 procent, vertrokken vanuit Libië.

De door de Italiaanse overheid ingestelde operatie Mare Nostrum doet haar werk, maar zorgt er ook voor dat nog meer gelukszoekers de oversteek wagen. De kans dat ze uit de dobberende bootjes van zee worden gehaald, is immers toegenomen.

Hoge kosten

De kosten voor het opvangen van de asielzoekers zijn enorm. Italië is minimaal 9,5 miljoen euro per maand kwijt aan het onderscheppen van de immigranten. Daar komen nog eens miljoenen euro’s bij aan vliegtickets om de illegalen weer terug naar huis te brengen.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano roept Europa andermaal op om de grenzen te verstevigen: ‘Frontex moet meer macht krijgen. Als we onze grenzen niet verdedigen, blijft het probleem van de migrantenbootjes bestaan’.

Volg Servaas van der Laan op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.