buitenland

Blade Runner Oscar Pistorius beschrijft noodlottige nacht

Door Shari Deira - 08 april 2014

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft dinsdag de nacht beschreven waarin hij zijn vriendin Reeva Steenkamp doodschoot. De 27-jarige Pistorius blijft volhouden dat hij haar aanzag voor een inbreker.

Toen Pistorius een geluid in de badkamer hoorde, werden zijn gevoelens overheerst door angst. ‘Dat is het moment waarop alles veranderde,’ verklaarde Pistorius in de rechtbank.

Pistool

‘Ik dacht dat een inbreker mijn huis probeerde binnen te komen.’ Pistorius wilde naar eigen zeggen alleen maar zijn vriendin beschermen en hij pakte zijn pistool.

‘Ik zei tegen Reeva dat ze laag moest blijven en de politie moest bellen.’ Op dat moment droeg de Blade Runner zijn protheses niet. Hij riep naar de indringer dat hij het huis moest verlaten. ‘Toen ik vlakbij de badkamer kwam, hoorde ik een deur dichtslaan. Dat kon alleen de deur van de wc zijn.’

Pistorius kon eenmaal bij de badkamer aangekomen weinig zien, omdat het licht uit was. Hij hoorde wat in de wc en dacht dat iemand naar buiten kwam. ‘Ik loste vier schoten op de deur.’

Ruzie

Even voor de emotionele verklaring liet Pistorius aan de rechter zien hoe hij zonder protheses kan lopen. Hij begon de dag met uitleg over zijn relatie met Steenkamp. Uit berichtjes tussen de twee blijkt dat ze vaak ruzie hadden, maar dat ze wel van elkaar hielden.

Maandag maakte Pistorius zijn excuses tegenover de nabestaanden van Reeva Steenkamp. Als hij wordt veroordeeld voor moord op Steenkamp, kan Pistorius een levenslange celstraf krijgen.

Pistorius schoot Steenkamp dood op Valentijnsdag vorig jaar (foto AFP)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.