buitenland

Boko Haram eist terreuraanslag in hoofdstad Nigeria op

Door Anna Vossers - 19 april 2014

De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft de dubbele bomaanslag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja opgeëist. Het was de dodelijkste aanslag ooit in de stad.

‘Wij zijn degenen die de aanval in Abuja hebben gepleegd,’ zegt Boko Haram-leider Abubakar Shekau in een videoboodschap die in handen is van persbureau AFP.

De video duurt 28 minuten en Shekau spreekt er, in militair uniform en met een Kalasjnikov-geweer op zijn linkerschouder, zowel Arabisch als de lokale taal Hausa. AFP zegt dat de boodschap ‘op dezelfde manier als eerdere video’s van Boko Haram’ bij het persbureau is beland, maar geeft geen nadere details.

Waarschuwing

De dubbele bomaanslag twee weken geleden in een buitenwijk van Abuja was de eerste grote aanval op de hoofdstad van Nigeria in twee jaar. In Abuja is het over het algemeen veiliger dan in het noordoosten van het land, dat wordt geteisterd door ontvoeringen en aanslagen door de terreurorganisatie. Maar ook in Abuja zitten Boko Haramstrijders, waarschuwt Shekau.

Shekau is door de Verenigde Staten op de internationale terroristenlijst gezet. Er is een beloning van 7 miljoen dollar (5 miljoen euro) uitgeloofd voor wie hem doodt.

Boko Haram, dat vrij vertaald ‘Westers onderwijs is een zonde’ betekent, is deze maand erg actief in Nigeria. Vorige week werden 129 meisjes ’s nachts ontvoerd in de noordoostelijke provincie Chibok. Hoewel eerder werd gezegd dat zij op acht na allemaal terecht waren, lijkt het er nu op dat er pas 44 zijn teruggevonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.