buitenland

Bom Tweede Wereldoorlog slaat enorme krater Thailand

Door Tom Reijner - 02 april 2014

In een Thaise schrootwinkel in de hoofdstad Bangkok is een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontploft. Daarbij kwamen ten minste zeven personen om het leven en raakten negentien gewond.

Dat zegt de Thaise politie woensdag.

Snijbrander

Medewerkers van de winkel kregen de bom aangeleverd door bouwvakkers, die het explosief op een bouwplaats vonden. Omdat zowel de bouwvakkers als de medewerkers volgens de politie niet wisten wat zij ermee moesten doen, besloten ze de ruim 220 kilo zware bom met een snijbrander door te zagen.

Het gevolg was een grote explosie die de winkel totaal verwoestte en een krater van drie bij vier meter sloeg. De plek waar de bom ontplofte, is dan ook een grote ravage.

Bezet

Zaterdag vond een andere groep bouwvakkers ook al een bom uit de oorlog. Deze is overgedragen aan de explosievendienst van de politie.

Thailand werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het land door Japan bezet was, gebombardeerd door de Amerikanen en de Britten. Het Aziatische land was tijdens de oorlog een bondgenoot van de Japanners en keerde zich derhalve tegen de geallieerden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.