buitenland

Britse politie roept moslimvrouwen op Syriëgangers te melden

Door Shari Deira - 24 april 2014

De Britse politie vraagt moslimvrouwen om hulp bij het voorkomen van het vertrek van hun partners en zonen naar Syrië. Via folders en voorlichting wordt hen gevraagd om de politie in te schakelen als dat nodig is.

Als de vrouwen het vermoeden hebben dat hun zoon of partner naar Syrië wil vertrekken en zij hem niet kunnen overtuigen om dat niet te doen, moeten de vrouwen naar de politie stappen, melden Britse media donderdag.

Invloed

De hulpvraag is een reactie op het aantal doden onder Britse Syriëgangers. Anti-terrorisme experts hopen dat vrouwen invloed kunnen uitoefenen op moslims die overwegen te vechten in Syrië. Net als in Nederland vrezen Britse autoriteiten dat Syriëgangers bij terugkeer een aanslag plegen.

De Britse anti-terrorisme eenheid wil verzekeren dat vrouwen weten wat ze moeten doen als hun zoon of partner overweegt om naar Syrië te gaan.

‘We willen hun vertrouwen in de politie vergroten en hen aanmoedigen om zich te melden zodat we kunnen ingrijpen en helpen,’ zegt assistent-politiecommissaris Helen Ball. ‘Dit is niet om mensen te criminaliseren, maar om tragedies te voorkomen.’

Melden

Vanuit Groot-Brittannië zijn honderden jihadisten naar Syrië afgereisd. Zo’n twintig jihadisten met een Brits paspoort zijn in Syrië om het leven gekomen, meldt BBC News.

Ook de Britse premier David Cameron moedigt Britten aan om als zij iemand kennen die naar Syrië wil gaan, naar de politie te stappen. Hij is bang dat de Britse jihadisten in Syrië radicaliseren en een bedreiging vormen bij terugkomst.

Nederland heeft nog geen plannen om een beroep te doen op moslimvrouwen. Wel worden paspoorten ongeldig verklaard van Nederlanders die overwegen naar Syrië te gaan. De AIVD maakte woensdag bekend dat een Nederlandse Syriëganger een zelfmoordaanslag heeft gepleegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.