buitenland

Burgemeester Charkov in levensgevaar na aanslag

Door Tomasz Blom - 28 april 2014

In de oost-Oekraïense stad Charkov is burgemeester Gennadi Kernes neergeschoten. De burgemeester is in zijn rug geraakt en wordt op dit moment geopereerd.

Dat meldt het Russische persbureau Interfax maandag. Het is nog onbekend door wie en waarom de burgemeester is beschoten. Kernes is lid van de partij van de afgezette president Viktor Janoekovitsj en staat te boek als pro-Russisch. Volgens de woordvoerder van Kernes vechten artsen voor zijn leven.

Bezetting

De schietpartij valt samen met weer een nieuwe bezetting van overheidsgebouwen in het oosten van de Oekraïne. Ditmaal bezetten zo’n dertig pro-Russische separatisten het hoofdbureau van de politie en stadhuis van Kostjantynivka, een stad vlakbij Donetsk. De woordvoerder van de regionale overheid van Donetsk gaat er van uit dat de bezetters een referendum en een federaal regeringssysteem eisen.

Ondertussen blijven zeven van de acht waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die vrijdag werden gegijzeld door separatisten, nog steeds vastzitten. Zondag meldde een van de gegijzelden tijdens een persconferentie dat ze goed worden behandeld.

Afspraak

Anderhalve week geleden spraken Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne en de EU af in Genève dat alle bezette overheidsgebouwen in Oekraïne moesten worden vrijgegeven. Daarbij was de eis dat alle ‘illegale groepen’ hun wapens inleveren.

Tot op heden zijn de afspraken niet nagekomen. Omdat het Westen er vanuit gaat dat Moskou de separatisten blijft steunen, besloten Amerika en de EU vrijdag nieuwe sancties in te stellen tegen de Russen. Vandaag maken de landen bekend wat deze maatregelen zullen zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.